"Taika"

Ruff'n' Tuff Awesome Lil Shotgun

PAIM2 OTDsd STDc GS-N JS-N

Taika on yhä omistuksessani mutta on muuttanut siskoni perheen luokse. Hän käy kuitenkin säännöllisesti meidän kanssa lenkillä, paimennustreeneissä ja on osa laajennettua RR-perhettä.

Perustiedot

 • Australianpaimenkoira, narttu
 • Syntynyt 28.03.2016, Itävalta 
 • Black tricolor, pitkä häntä 
 • Ei-jalostukseen (steriili)
 • Kasvattaja: Kennel Ruff'n' Tuff, Alexandra Lehnert 
 • Omistaja: Shanti Karinen, Helsinki, Suomi 
 • Asuu siskollani Helsingissä tällä hetkellä
 • FCI & ASCA rekisteröity
 • Korkeus: 48 cm (2v)
 • Paino: 16 kg (2v)

 • Lonkat: A/A
 • Kyynärät: 0/0 
 • Silmät: terveet pentuna 
 • Selkä: LTV0, VA0 (terve) 
 • Puuttuu yksi P3-hammas, leikkaava purenta 
 • MyDogDNA-testattu: MDR1, HSF4 yms vapaa 
 • Vanhempien kautta CEA & PRA-PRCD-vapaa

 • ASCA agility titteli JS-N (jumper standard novice) & GS-N (gambler standard novice)
 • ASCA paimennuksesta titteli OTDsd (open lampailta ja ankoilta) ja started naudoilta STDc
 • FCI paimennuksesta tittelit PAIM-E, PAIM1 ja PAIM2 ja hyväksytty rata 3-luokasta 
 • Luonnetestattu hyväksytysti +156 pistettä, laukauskokematon

 • Isä: SPCH PCH WTCH RTCH Jolly Good Fellow des Compagnons du Berger "Filou"
 • Emä: ATCH Let's talk about Dark Witch "Nox"

>>> Taika koiranetissä

Taika tuli meille varsin odottamatta ja suunnittelematta kesällä 2016. Draculla oli todettu pahanlaatuinen syöpä, ja Wiccan pentusuunnitelmat olivat menneet pieleen. Tarvitsin kipeästi uutta koiraa pitämään Wiccalle seuraa, ja aloin kysellä tutuilta aussiekasvattajilta Euroopasta, että tietäsikö kukaan kivoista tulevista pentueista. Itävallassa oli oikein lupaavassa, työlinjaisessa pentueessa vielä pari pentua vapaana, ja parin päivän viestittelyn jälkeen lensin Wieniin "katsomaan" pentuja koirankantokassi mukana. Koska pennut olivat jo 10-viikkoisia, niin Taika lensi seuraavana päivänä mukanani Suomeen. Se oli pieni, pörröinen hassukorvainen pentu, joka huusi koko lentomatkan ja kävi iloisesti tervehtimässä kaikkia ihmisiä lentokentällä. Taikan emä Nox on kookas narttu, jonka tottis tekisi kenet tahansa palveluskoiraihmisen kateelliseksi. Sopivalla tavalla varautunut, erittäin omistajaansa orientoitunut. Taikan isä asuu Saksassa, ja pääsin siihenkin tutustumaan syskyllä 2016. Filou on pieni, kompakti ja äärettömän ystävällinen ja sosiaalinen uros. Muistutti minua kovasti Wiccan isästä Spirosta. Agilityssä räjähtävän nopea, kaikkien kanssa toimeen tuleva pikku pelle :) Taikan sisarukset asuvat ympäri Eurooppaa, ja yksi siskoista asuu myös Helsingissä.

Taika on tasapainoinen yhdistelmä emäänsä ja isäänsä. Sen korvat nousivat pystyyn pari viikkoa meille kotiutumisen jälkeen, ja koska se on musta trikki (vähäisellä tan-värityksellä), saan kuulla jatkuvasti kysymystä "onko tämä bordercollie?". Meidän valebortsu! Välillä tuntuu, että Taika on oikeasti bortsu, sillä on paljon enemmän silmän käyttöä arkielämässä kuin yhdelläkään aikaisemmalla koirallani, sekä tietynlaista pehmeyttä ja herkkyyttä, jonka yhdistän usein bortsuihin. Nuorempana Taika oli vähän turhankin herkkis, mutta iän myötä se on vähentynyt huomattavasti. Se ei reagoi koviin ääniin ja nuoruuden mörköily on myös taaksejäänyttä elämää. Taikalla on paljon saalisviettiä, joka tulee ilmi parhaiten kun se leikkii muien koirien kanssa. Kepin tai pallon jahtauksen sijaan se jahtaa Wiccan liikkeitä, ja kun Wicca säntää pallon perään, Taika saalistaa Wiccaa. Vetoleikit eivät ole se siistein juttu, Taikalla ei ole ihmeempää puruotetta, vaan se tykkää enemmän jahdata lelua kuin vetää siitä. Korkeammassa vireessä esim. agilitytreeneissä se kuitenkin tykkää myös vetämisestä, ja iän myötä leikkiminen on myös vahvistunut. Taika on oikein sosiaalinen, muttei säntää jokaisen vastaantulijan luokse heiluttamaan häntää. Kuitenkin jos joku tarjoaa sille kontaktia, se menee todella nätisti luo ja tykkää kyllä huomiosta. Siinä ei ole vielä ainakaan esiintynyt vahtiviettiä, pidättyväisyyttä tai dominointia. Laumassa se on selvästi pohjimmainen, ja se tulee erittäin hyvin toimeen kaikkien koirien kanssa. Tuntemattomat koirat ovat kaikki Taikalle potentiaalisia kavereita, ja kaikkien luokse se mielellään juoksisi lenkeillä tekemään tuttavuutta.

Taikan kanssa harrastetaan agilitya, paimennusta, tokoa ja rallytokoa. Kaikessa harrastamisessa Taika on aika samanlainen; innostunut, keskittynyt, ajatteleva ja vauhdikas. Se ei ole yhtään kuumakalle-Wiccan tyyppinen elosalama, joka tekee miljoona asiaa sekunnissa (tajuamatta suurimman osan ajasta mitä se edes tekee). Taika oppii kaiken nopeasti, sillä se keskittyy annettuun tehtävään ja koittaa tehdä sen aina heti oikein. Sille tarvii harvoin huomautella, ja jos tarvitsee, niin se ottaa heti opikseen. Nuorempana se oli aika herkkä virheille, mutta nyt se pääsee niistä jo ongelmitta yli. Agilityssa se on oppinut tekniset jutut kuten pujottelut, suuntakäskyt yms. todella nopeasti tarjoamisen kautta, ja sen into lajiin on kasvanut koko ajan. Nykyään agility on varmasti Taikan lempilaji, ja se onkin kehittynyt siinä huimalla vauhdilla. Se hyppää hyvällä tekniikalla, lukee esteitä ja hakee niitä jo kiitettävän itsenäisesti. Vauhti on uuden asian kanssa aina vähän maltillisempi, ja nousee kun Taika saa itsevarmuutta. Taika palkkautuu hyvin niin nameilla, vetolelulla kuin pallollakin. Paimennus on toinen päälajimme, ja siinä Taika on osoittautunut todella lahjakkaaksi. Se lukee eläimiä todella hyvin, pitää nättiä luonnollista etäisyyttä, reagoi hyvin paineeseen ja on hyvin ohjattavissa. Näin nuorena se on vielä vähän herkkä, ja tarvitsee lisää itsevarmuutta toimia itsenäisesti, mutta kaikki peruspalikat ovat kohdillaan. Suoritimme kesällä 2017 Taikan ollessa vasta vähän päälle vuode FCI paimennuksen esikokeen ja ASCA paimennuksen started lampaat (STDs) tittelin. Katsotaan miten pitkälle päästään tässä lajissa Taikan kanssa, koiran taidoista ei varmasti jää menestyminen kiinni!

Taikan sukutaulu

Pedigree of:

Ruff'n' Tuff Awesome Lil Shotgun


SPCH PCH WTCH RTCH Jolly Good Fellow des Compagnons du Berger RS-E JS-E GS-E
Blue Merle C/W
15.02.2014
Gamin Du Texas des Compagnons du Berger DNA-CP
Blue Merle C/W
19.10.2011
Hart II's Real Texas Rancher
Blue Merle C/W
WTCH RTDcs Hart II's Stockbroker
WTCH RTDcs Hart II's Texas Belle
Tenth Creek Ranch Sugarfoot Sis
Black C/W
HOF WTCH JJ Stinger
HOF Lightfoot Sis of Pincie Creek STDsdc
Heartstone's Eclair Blanc
Black C/W
28.11.2009
HOF WTCH Misty Ridge Spur of W Lazy J
Black C/W
HOF WTCH 45 Ranch Wind Wolf PATDcs RTDcs
HOF WTCH Bar LW Miss Red Spur RD
HOF WTCH W Lazy J U Betcha
Black C/W
HOF WTCH Crown Point Red Baron W Lazy J PATDcs RTDcs
WTCH Lor A Golden Zephyr of J2
ATCH Let's Talk About Dark Witch OTDsd
Black W
30.11.2011
The Highlight of Roustabout STDs DNA-VP
Blue Merle
07.04.2004
HOF WTCH Choctaw Frisky Inspirator RTDcs RD DNA-CP
Red Merle W
HOF WTCH Crown Point Inspirator Bar LW RDX
Rossys Frisky Daisy ATDs RTDs OTDcd
Fairoaks Cricket Song
Black W
Fairoaks Aladar
Fairoaks Wild Wickett
S Bar L Yakima ATDsd STDc JS-O RS-N GS-E DNA-VP
Black W
26.03.2007
HOF WTCH Rafter Mt Coal Tuff
Black W
Twin Oaks Burnt Mountain Kid STDc OTDs
WTCH Justus Red Hurricane
HOF WTCH S Bar L Miss Gunsmoke
Black C/W
HOF WTCH JJ Beast RTDcs RD DNA-VP
HOF WTCH Deep Blue Heaven In May