Pentue 1

Syntynyt 10.06.2014
4 narttua ja 2 urosta
Emä: Black Zone's Alicia Chinn "Dracu"
Isä: HOF WTCH Wonder Hill S Bar L Keen "Keen" 
Pentue koiranetissä

Pentueen vanhemmat

Dracu
Dracu

BH TK1 Black Zone's Alicia Chinn STDsdc

Dracu on hyvän hermorakenteen ja toimintakyvyn omaava narttu, jolla riittää vauhtia ja motivaatiota vaativimmallekin harrastajalle. Siltä ei ikinä lopu innostus puuhata mitä tahansa, ja aina mennään 110%. Draculla on hyvä taistelutahto, se innostuu leluista valtavasti ja on ahne, jolloin sitä on erittäin helppo motivoida. Arkielämässä hyvä hermorakenne näkyy itsevarmuutena uusissa tilanteissa, ja kovuus näkyy siinä, ettei Dracu jää pelkäämään ikäviäkään asioita. Dracun voi ottaa mukaan minne tahansa, se osaa rauhoittua hyvin kun mitään ei tapahdu ja sen elämän keskipiste on tutut ihmiset. Dracu on ystävällinen vieraita kohtaan, mutta ilmoittaa kyllä jos joku kävelee ovesta sisään. Dracu suhtautuu välinpitämättömästi muihin koiriin, se ei haasta riitaa muttei varsinaisesti halua tehdä tuttavuutta. Dracu on varsin kova aussienartuksi, mutta koulutettavuudessa se ei näy. Dracu on tällä hetkellä täysin terve, sen ainut terveydellinen ongelma on ollut nuorena tapaturmaisesti vaurioitunut ristiside, joka on leikattu vuonna 2011.

Dracun suku on sekoitus työlinjaisia paimenkoiria isänsä puolelta ja ns. versatility-linjaisia koiria, joita on jalostettu niin näyttelyihin kuin työhönkin, emänsä puolelta. Olen tavannut Dracun emän Famen useaan otteeseen ja se on kookkaampi ja hieman hillitympi versio Dracusta. Famella on ollut neljä suurikokoista pentuetta, ja suurin osa niistä kisaa ja harrastaa aktiivisesti hyvin tuloksin Ruotsissa. Famen sukutaulu perustuu pääasiassa kahteen tunnetuimpaan versatility-linjaan, Fairoaksiin ja Diamond Aireen. Olen myös tavannut Dracun isän Qwickin USA:ssa vuonna 2010 ja rakastuin siihen aivan täysin. Qwick oli silloin 9,5 vuotias, erittäin ystävällinen ja hurmaava herrasmies. Sain nähdä sen työskentelyä kotitilallaan, ja ymmärsin heti miten se on ollut yksi aikansa parhaiten paimennuskisoissa pärjänneistä koirista! Qwickin sukutaulu perustuu Hangin' Tree-koiriin, ja näitä tunnetusti kovan luokan paimenkoiria onkin käytetty runsaasti USA:ssa jalostuksessa ja ne esiintyvät monien huippukoirien sukutauluissa.

HOF WTCH Wonder Hill S Bar L Keen

Keen on omistajansa Nataschan mukaan hyvin ystävällinen ja hyvähermoinen koira, joka on erittäin taitava luontainen paimen. Se on hyvin avoin ihmisiä kohtaan, niin tuttuja kuin tuntemattomia, ja tulee myös hyvin toimeen muiden koirien kanssa. Sen työskentelytyyli on hyvin rauhallinen ja "ajatteleva", ja sitä on helppo ohjata ja kouluttaa ja se on ohjaajapehmeä. Etenkin naudoilla Keen kuulemma työskentelee todella hyvin. Keenin kanssa ei tehdä muuta kuin paimennusta, mutta omistajan mukaan siltä löytyisi kyllä taistelutahtoa ja se innostuu leluista ja sopisi varmasti lajiin kuin lajiin. Keen on äänivarma, eli se ei reagoi laukauksiin tai muihin koviin ääniin. Keenillä on erinomainen hermorakenne, se osaa ottaa rauhallisesti omaa vuoroaan odotellessa ja kotona kun ei ole hommia. Keenin omistaja kuvailee sitä parhaiten "mr Coolina", erittäin ajattelevana työskentelijänä joka haluaa aina tehdä oikein ja miellyttää ohjaajansa. Keen on myös periyttänyt erinomaisia jälkeläisiä, ja siitä tulikin ASCA (Australian Shepherd Club Of America) Hall Of Fame-sire vuonna 2018!

Keenin sukutaulu pohjautuu täysin USAlaisiin työlinjoihin. Olen itse tavannut Keenin isän Robyn (HOF WTCH Cut'n Loose Roby) USA:ssa ASCA Nationalsseissa Teksasissa vuonna 2010. Tämä punainen, silloin jo 10-vuotias koira teki minuun suuren vaikutuksen paimennustaidoillaan sekä avoimella ja ystävällisellä luonteellaan. Roby on hyvin arvostettu työkoira ja periyttäjä monissa paimennuspiireissä. Olen myös käynyt Robyn kasvattajan kotitilalla tutustumassa hänen linjoihinsa, ja pidin näistä koirista paljon! Keenin emän linjaa en tunne valitettavasti henkilökohtaisesti, mutta sen sijaan olen tavannut USA:ssa ollessani myös yhden Keenin pentuesisaren, Tricksin. Tricks oli nuori koira silloin, mutta pidin heti sen avoimesta luonteesta ja paimenkoirana sen osaamisesta. Keenillä on lisäksi yksi sisko Saksassa sen toisella omistajalla Sandra Zilchillä (kennel S Bar L), ja Sandra on kehunut Biscuitia erittäin hyväksi työkoiraksi. Kaiken kaikkiaan Keenin sukutaulu on täynnä todistettuja työkoiria.

Pentujen tiedot

PERUSTIEDOT
nimi sukupuoli väri terveys (lonkat, kyynärpäät) kisatulokset luonnetesti
Sleeping Beauty narttu red tri B/B, 0/0, selkä LTV0 VA0 rallytoko AVOHYV, agi sL2, toko ALO2, näyttely EH HYV+157p, lv
Pocahontas narttu black tri B/B, 0/0, selkä LVT3 VA0 SP0, silmät ok (10/17) agi maksi1, näyttely H HYV+190p, lv
Snow White narttu black tri B/B, 0/0, selkä LTV0 VA0, silmät ok (02/18) agi maksi2 & GS-N, näyttely H HYV+140p, lv
Little Mermaid narttu red tri A/A, 0/1, selkä LTV0 VA0 - -
The Beast uros black bi C/B, 0/0, selkä LTV0 VA0, silmät ok (PPM iris-iris 02/18) agi maksi3 & JS-E GS-E RS-O, paimennus hyv. esikoe, näyttely EH HYV+144p, lv
Divine Hercules uros red tri D/D, 1/0, selkä LTV0 VA0 toko VOI2, rallytoko RTK12 ntly EH HYV+138p, lk

Pentujen esittely

RTK1 RED'N READY SLEEPING BEAUTY "Fazer" 

Kuva Laura Oinas
Kuva Laura Oinas
 • narttu (steriloitu)
 • red tricolor, pitkä häntä, ruskeat silmät
 • korkeus 47 cm, paino 13 kg 
 • lonkat B/B, kyynärpäät 0/0, selkä LTV0, VA0
 • silmät ok pentuna, normaali purenta, kaikki hampaat 
 • omistaja Laura Oinas, Joensuu 
 • harrastaa agilitya (sL2) tokoa (ALO2) ja rallya (AVO)
 • hyväksytty luonnetesti +157 pistettä, laukasvarma
 • >>>Fazerin oma blogi

Fazer lähti kauas Lapin Sodankylään asumaan Lauran, auspai Fantan ja seropi Felixin kanssa. Muutamaa vuotta myöhemmin he muuttivat Joensuuhun, jossa asustavat nykyään. Fazer on pieni ja pippurinen narttu, jonka kanssa sai tehdä ekat vuodet töitä että siitä saatiin kuuliainen koirakansalainen. Nykyään Fazer on oikein hyväkäytöksinen narttu, joka viihtyy tuttujen koirien seurassa ja on ihmisiä kohtaan avoin ja sosiaalinen. Lisäksi Fazerin paras kaveri on perheen kissa Noita.
Fazer harrastaa päälajinaan agilitya, tokoa ja rallytokoa. Agilityssa se kisaa pikkumakseissa, ja on hyvin vauhdikas ja ketterä. Tokossa ja rallytokossa parivaljakko on kisannut myös alokasluokissa.

BH PAIM-E RED'N READY POCAHONTAS "Tinki" 

Kuva: Maiju Livio
Kuva: Maiju Livio
 • narttu
 • musta tricolor, pitkä häntä, ruskeat silmät 
 • korkeus 49 cm, paino 16 kg
 • lonkat B/B, kyynärpäät 0/0, selkä LTV3 VA0 SP0, silmät terveet (10/2017)
 • silmät ok pentuna, normaali purenta, kaikki hampaat 
 • DNA: vapaa kaikesta testatusta mm. HFS4, MDR1, CEA, PRA, DCM, CRM1, DM ja HUU
 • omistaja Päivi Ruotainen, Helsinki 
 • kisaa agilityssa sL2-luokassa & hyv. paim esikoe
 • hyväksytty luonnetesti +190p, laukausvarma 
 • suorittanut pelastuksen Ipo-r raunion esikokeen RH T V hyväksytysti

Tinki jäi asumaan entiselle opiskelukaverilleni Päiville Helsinkiin. Päivi halusi harrastuskoiran seropi Ilsen kaveriksi, ja aussie vei rotuna mennessään. Tinki oli pentueen säpäkin narttu, ja sitä se on nykyäänkin. Vauhdikas, terävä ja taistelutahtoinen emänsä musta kopio. Tinki on ihmisiä kohtaan oikein avoin, koiria kohtaan hieman dominoiva. Tinki on päässyt kokeilemaan harrastuksia laidasta laitaan, mutta päälajina on pysynyt agility. Sen lisäksi parivaljakko tokoilevat, treenaavat pk-lajeja, käyvät välillä paimentamassa ja treenailevat pelastuskoirajuttuja. Tinkillä todettiin 1-vuotiaana LTV3-selkämuutos jonka vuoksi s eläköityi agilitysta 5-6 vuotiaana.

RED'N READY SNOW WHITE "Viivi" 

Kuva Anne Barck
Kuva Anne Barck
 • narttu
 • black tricolor, pitkä häntä, ruskeat silmät
 • korkeus 48 cm, paino 17 kg
 • lonkat B/B, kyynärpäät 0/0, selkä LTV0, VA0
 • silmät ok pentuna, normaali purenta, kaikki hampaat 
 • DNA: vapaa mm. HFS4, MDR1, CEA, PRA, CRM1, DM, DCM kantaja (ei testattu, pentujen perusteella)
 • 8-vuotiaana todettu marginaalinen mitraaliläpän vuoto, jolla ei vielä ole kliinistä merkitystä
 • omistaja Tiina Luoma-Lehtinen, Kauniainen 
 • hyväksytty luonnetesti +140p, laukausvarma
 • kisaa agissa sL2-luokassa, ASCA agilitytitteli GS-N
 • >>>Viivin omalle sivulle

Viivi muutti Kauniaisiin Tiinan ja auspai Mimon kaveriksi. Viivi oli nuorena pentueen riiviö, se joka aina juoksi etunenässä ojaan uimaan tai villitsi kaikki muut pennut hurjaan leikkiin. Leikkisyys onkin hyvä sana kuvaamaan Viiviä nykyäänkin! Viivi on energinen, vilkas ja iloinen narttu, joka suhtautuu neutraalin välinpitämättömästi vieraisiin ihmisiin mutta innokkaan ystävällisesti koiriin. Viivi harrastaa agilitya, tokoa, rallytokoa ja flyballia, ja on käynyt minun kanssa paimentamassa aina välillä. Viivi on harrastuksissa helposti palkattava, erittäin ahne ja vauhdikas treenikaveri, joka kulkee agilityssa lujaa mutta järki pysyy hommassa hyvin mukana. 

RED'N READY LITTLE MERMAID "Ieva" 

Ieva 4v. Kuva Laura Oinas
Ieva 4v. Kuva Laura Oinas
 • narttu (steriloitu)
 • red tricolor, pitkä häntä, ruskeat silmät 
 • korkeus 50 cm, paino 15 kg
 • lonkat A/A, kyynärpäät 0/1, selkä LTV0, VA0
 • DNA: vapaa HSF4/PHC, MDR1, CMR1, PRA, DM jne.
 • silmät ok pentuna, normaali purenta, kaikki hampaat 
 • omistaja Sassi Heiskanen, Helsinki 
 • harrastaa agilitya ja arkitokoa 

Ieva asustaa Helsingissä omistajansa Sassin kanssa ja elää varsinaista citykoiraelämää. Ievan harrastuksiin kuuluu temppuilu, ja nuorempana se harrasti aktiivisesti agilitya, jossa se oli oikein vauhdikas ja nopea oppimaan. Omistajan elämäntilanteen muututtua agility jäi, mutta parivaljakko elää muuten aktiivista elämää. Ieva on pentuaikana jo herkempi sielu, ja sitä se on nykyäänkin. Se on koira, joka rakastaa ihmisiä, on hyvin koirasosiaalinen mutta on ääniherkkä arjessa peläten laukauksia, ilotulituksia, ukkosta jne. Ieva rakastaa kaikkia leikkejä, frisbeen pelaamisesta vetoleikkeihin, ja on helposti motivoitavissa hommaan kuin hommaan. Se kulkee omistajansa kanssa mukana paikkaan kuin paikkaan, ollen hänen ikioma aussievarjo.

PAIM1 RTK1 RED'N READY THE BEAST "Piki"

Kuva Anne Barck
Kuva Anne Barck
 • uros
 • black bicolor, pitkä häntä, ruskeat silmät 
 • korkeus 54 cm, paino 20 kg 
 • lonkat C/B, kyynärpäät 0/0, selkä LTV0, VA0
 • silmät ok 02/18, kaikki hampaat & normaalit kivekset
 • sydämen sivuääni 4/2023
 • DNA: vapaa kaikesta testatusta mm. HFS4, MDR1, CEA, PRA, DCM, CRM1, DM ja HUU
 • omistaja Tiia & Tuomas Lempiäinen, Espoo 
 • kisaa agilityssa maksi3-luokassa, paimennuksesta PAIM-E & PAIM1 ja rallytokosta 3xALOHYV RTK1
 • hyväksytty luonnetesti +144p, laukausvarma
 • >>>Pikin omalle sivulle 

Piki muutti ystävälleni Tiialle ja Tuomakselle ekaksi harrastuiskoiraksi ja perheen ainoaksi koiraksi. Piki oli pentuna jo erilainen nuori, kulkien aina omia reittejään muista pennuista välittämättä. Sellainen se on nykyäänkin, vaikka omasta laumasta pidetään tarkkaavaisesti huolta. Piki on ihmisiä kohtaan avoin ja sosiaalinen, mutta vahtiviettiä löytyy ja omalle reviirille tulevat, tuntemattomat pysäytetään aivan varmasti. Pikin päälaji on agility, jossa se on päätähuimaavan nopea, irtoava ja raivokas. Parivaljakko kisaa 3-luokassa, jossa meno on aina upeaa katseltavaa ja hurjan jännittävää veitsenterällä taiturointia. Piki on hiljainen työskentelijä, joka taistelee lelusta voimakkaasti ja ei ikinä lopeta hommia kesken. Mielestäni aika täydellinen aussie. 

RTK2 RED'N READY DIVINE HERCULES "Jedi" 

Kuva: Maiju Livio
Kuva: Maiju Livio
 • uros
 • red tricolor, pitkä häntä, ruskeat silmät 
 • korkeus 52 cm, paino 19 kg
 • lonkat D/D, kyynärpäät 1/0, selkä LTV0, VA0
 • silmät ok pentuna, normaali purenta & normaalit kivekset 
 • sydämen vajaatoiminta todettu 9-vuotiaana
 • DNA: DCM kantaja, vapaa HSF4/PHC, MDR1, CMR1, PRA, DM, HUU jne.
 • omistaja Anne Barck, Vantaa 
 • kisaa tokossa VOI-luokassa, rallytokossa RTK2-koulari ja lisäksi harrastaa valokuvausmallina olemista 

Jedi oli Annen ensimmäinen harrastuskoira, mutta parivaljakon menosta ei sitä uskoisi! Jedi osasi jo pentuna kaikki mahdolliset temput, ja oli pentueen kuuliaisin ja tottelevaisin ekasta päivästä lähtien. Jedi on aivan ihana hurmuri, rakastaen koko maailmaa (paitsi ehkä muita uroksia). Hurmaava pusuttelia, nallekarhu, kuvankaunis valokuvamalli ja hieno tokokoira. Jedin harrastusura koki hieman kolausta lonkkakuvissa, jossa sillä todettiin D-lonkat ja nivelrikkoa. Agilityn piti jäädä, mutta onneksi lonkat eivät ole Jediä muuten haitanneet. Parivaljakko harrastaa tavoitteellisesti tokoa, ja Jedi opettaa Annen nuorempaa aussieta Leiaa elämän tavoille ja pitää sitä rakkaana pikkusiskonaan.


Copyright
Bannerin kuva: Tiia Hämäläinen
Muut kuvat: Anne Barck Photography, Tiia Hämäläinen ja Laura Oinas
Sivuston sisältö: Shanti Karinen